Gegrilde watermeloensalade met geitenkaas

Dit bericht bevat mogelijk gesponsorde artikelen. Lees hier meer over in Samenwerken.

Zomer betekent zon, ontspannen in de buitenlucht, en natuurlijk de BBQ aansteken. Maar waarom zou je stoppen bij het grillen van vis en groenten? Deze gegrilde watermeloensalade met geitenkaas is een verrassend en verfrissend gerecht dat perfect past bij elke zomerse BBQ. Laten we in dit heerlijke recept duiken!

Gegrilde watermeloensalade met rucola, edamame boontjes en een bakje geitenkaas

Aan de de slag!

Dit heb je nodig voor de gegrilde watermeloensalade met geitenkaas

Voor de gegrilde watermeloen:

  • 1 kg watermeloen, in plakken van 2 cm dik
  • 2 el (zonnebloem)olie
  • 2 el Manuka honing (Egmont)
  • 1 el limoensap
  • Chili flakes, naar smaak (Aleppo / pul biber)

Voor de salade:

  • 1 rode ui (middelgroot), in ringen
  • Sap van 1 pot zoetzure augurken (Kühne)
  • 100 gr rucola
  • 100 gr edamame (bevroren)
  • 1 bakje geitenkaas pearls (Bettine)
  • Handje geroosterde pompoenpitten
Gegrilde watermeloensalade met rucola, edamame boontjes en een pot Manuka honing

Bereidingswijze gegrilde watermeloensalade met geitenkaas

Pickle de ui

Begin met het picklen van de rode ui. Doe de uienringen samen met het augurkensap in een pot of bakje. Schud het goed om en laat het staan totdat de smaken goed zijn ingetrokken. Dit proces maakt de ui minder scherp en geeft een heerlijke zoute smaak.

Gril de watermeloen

Verhit een grillpan of gietijzeren rooster op de BBQ. Snijd de watermeloen in parten en vervolgens in plakken van 2 cm dik. Bestrijk de plakken licht met (zonnebloem)olie en gril ze 1-2 minuten per kant tot er mooie grilstrepen ontstaan. Dit geeft de watermeloen een licht rokerige smaak die perfect combineert met de zoetheid van het fruit. Leg de gegrilde watermeloen op een rooster om af te koelen. Klop ondertussen de honing los met het limoensap en chili flakes en bestrijk de gegrilde watermeloen hiermee.

Blancheer de edamame

Doe de bevroren edamame bonen in een vergiet en giet er ruim kokend water overheen. Spoel ze daarna koud af om de felgroene kleur en knapperige textuur te behouden.

Salade samenstellen

Verdeel de rucola over een grote schaal. Schik de afgekoelde gegrilde plakken watermeloen, gepickelde rode ui, edamame bonen en geitenkaas pearls eroverheen. Strooi tot slot de geroosterde pompoenpitten over de salade voor een knapperige bite.

Serveer tips

Deze gegrilde watermeloensalade is heerlijk als lichte lunch of als bijgerecht bij een zomerse BBQ. Combineer het met gebakken polenta en gegrilde (inkt)vis voor een volledig feestmaal. De combinatie van de zoete, rokerige watermeloen met de romige geitenkaas en de zoute gepickelde ui is een ware smaaksensatie.

Wat drinken we bij deze gegrilde watermeloensalade met geitenkaas?

Roze loves rosé! Een koele, volle rosé past uitstekend bij de lichte gegrilde smaak van de watermeloen en het ziltige van de gepickelde ui. Voor een avontuurlijke twist kun je ook een ijskoude lichte sherry zoals fino of manzanilla proberen.

Een fles rose met op de achtergrond een bord met gegrilde watermeloensalade

Met deze gegrilde watermeloensalade voeg je een verrassende twist toe aan je BBQ-menu. De combinatie van unieke smaken en texturen zorgt voor een onvergetelijke eetervaring. Dus, steek de BBQ aan en geniet van deze zomerse traktatie!

Gegrilde watermeloensalade met geitenkaas

Gegrilde watermeloensalade met geitenkaas

Recipe by Made from ScratchCourse: Bijgerecht, SaladeCuisine: BBQ, Fusion, Vegetarisch
Porties

4

personen
Bereidingstijd

20

minutes

Een heerlijke verrassende salade met gegrilde watermeloen.
Makkelijk te maken op de BBQ of in een grillpan.

Ingrediënten

  • Voor de gegrilde watermeloen
  • 1 kg watermeloen, in plakken van 2 cm dik

  • 2 el (zonnebloem)olie

  • 2 el Manuka honing (Egmont)

  • 1 el limoensap

  • Chili flakes, naar smaak (Aleppo / pul biber)

  • Voor de salade
  • 1 rode ui (middelgroot), in ringen

  • Sap van 1 pot zoetzure augurken (Kühne)

  • 100 gr rucola

  • 100 gr edamame (bevroren)

  • 1 bakje geitenkaas pearls (Bettine)

  • Handje geroosterde pompoenpitten

Bereidingswijze

  • Pickle de ui: Doe de rode ui met het sap van de augurken in een pot of bakje. Schud om en laat tot gebruik staan zodat de smaken goed in kunnen trekken. De ui wordt hierdoor minder scherp en lekker zoutig.
  • Rooster de watermeloen: Verhit een grillpan of gietijzeren rooster op de BBQ. Snij de watermeloen in parten en vervolgens in plakken van 2 cm dik. Bestrijk de plakken licht met (zonnebloem)olie en gril de watermeloen 1-2 minuten per kant tot er mooie grilstrepen ontstaan. Leg de watermeloen op een rooster om af te koelen. Klop de honing los met het limoensap en chili flakes en bestrijk de gegrilde watermeloen hiermee.
  • Blancheer de edamame: Doe de bevroren edamame bonen in een vergiet. Giet er ruim kokend water overheen en spoel ze daarna koud af.
  • Verdeel de rucola over een schaal. Schik de afkoelde parten watermeloen, gepickelde rode ui, edamame bonen en geitenkaas parels eroverheen en maak het af met wat geroosterde pompoenpitten.

    Lekker met gebakken polenta en gegrilde (inkt)vis.

Tip

  • Wat drinken we erbij? Roze loves rosé! Een koele, volle rosé gaat heel goed samen met de lichte gegrilde smaak van de watermeloen en het ziltige van de gepickelde ui. Of probeer eens een ijskoude lichte sherry, zoals fino of manzanilla.
  • Voor een volledig feestmaal serveer ik deze salade graag met gebakken polenta en gegrilde (inkt)vis (als het weer het toelaat allemaal van de BBQ!).